Virágh András Gábor művét játssza a BDZ

A Budafoki Dohnányi Zenekar a Zeneakadémia Nagytermében január 26-án ad koncertet, melyen több közt elhangzik Virágh András Gábor Sinfonietta című alkotása.

A hangversenyen Hollerung Gábor vezényli majd Dvořák h-moll csellóversenyét Hartmann Domonkos szólójával, Muszorgszkij legismertebb művét, az Egy kiállítás képeit és Virágh András Gábor Sinfonietta című darabját. Ez utóbbi mű ősbemutatója 2016 októberébena, Müpában volt, 2017-ben ennek alapján a Magyar Zeneszerzők Egyesülete a minden évben egy 40. életévét még be nem töltött zeneszerzőnek megítélt Istvánffy Benedek-díjjal jutalmazta a szerzőt. A sikerét a többszöri előadás mellett az is jelzi, hogy a legpatinásabb skandináv kottakiadó, a Norsk Musikforlag AS nyomatásban jelenttette meg a partitúrát.

Virágh András Gábor

Virágh András Gábor így ír a Sinfoniettáról: „A komponálás során világos volt számomra, hogy a zenemű kezdete mindenképp »ünnepélyes« legyen, az általam használt zenei nyelvezetre lefordítva. Mivel zenekarra ritkán írok, a sok szóló- és kamaramű megírása során számos ötlet felgyülemlett bennem, amelyeket leginkább zenekarra tudtam elképzelni.”

A zeneszerző 2010 májusa óta a budapesti Szt. István Bazilika orgonaművésze, 2012-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, valamint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egykori oktatója (2010-2013). Eddigi szakmai tevékenységét két hazai orgona-, valamint három hazai, ill. három nemzetközi zeneszerzés versenygyőzelem fémjelzi, amelyek közül kiemelkedik a 2006-ban, Los Angelesben kiírt nemzetközi zeneszerző pályázaton elért I. helyezése, a 2008-ban, Nagyváradon kiírt zeneszerző pályázaton elért I. helyezése, valamint az Ausztriában minden évben megrendezésre kerülő ISA (International Sommer Akademie) 2012-es nemzetközi zeneszerzés versenyen elért első helyezése. 2009-ben a Debreceni Egyetem a „Tudományegyetemi Karok Kiváló Hallgatója” kitüntetéssel jutalmazta, amely elismerésben az Egyetem közel harmincezer hallgatója közül nyolcan részesülhettek.

2011-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki. Zeneszerzés szakon 2013-ban diplomázott Fekete Gyula osztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, valamint ugyanebben az évben az Aurora Musis Amica alapítvány, valamint a Magyar Művészeti Akadémia zeneszerzői díját vehette át. 2015-ben és 2017-ben Istvánffy Benedek zeneszerzői díjban részesült, valamint 2017-ben Erkel-díjjal tüntették ki. Virágh András Gábor kompozícióit 2014 óta a németországi Ostinato Musikverlag, a norvégiai Norsk Musikforlag, a Kontrapunkt Kiadó (Budapest) és az EMB (Editio Musica Budapest) jelenteti meg. Orgonaművészként Európa számos országában, ill. a tengerentúlon is fellépett, művei pedig számos hazai, és külföldi hangversenyen, fesztiválon hangzanak el.