Zenei időutazás Salzburgban

A Salzburgi Mozart Hét büszkén viseli nevét és rangos fesztivál mivoltát. A Mozart születésnapja köré felépített zenei eseménysorozat talán az év első jelentős klasszikus zenei megmozdulása Európában. A Salzburgi Mozarteum – amely Ausztria évszázadok óta elismert művészeti egyeteme – egész évben szebbnél szebb koncerteket is szervez. Ám a Mozart Hét valójában 10 napon keresztül ontja a különleges hangversenyeket, ahová a művészek a világ minden tájáról érkeznek, hogy e kultikus helyen Mozart szellemében muzsikáljanak.

A hangversenyek legtöbbje ugyan kamarazene, de a Bécsi Filharmonikusok három nagy koncertje, a Mozarteum és a Camerata Academica zenekarok mellett állandó vendég Schiff András és zenekara, a Capella Andrea Barca is. A nagy érdeklődés miatt immáron hagyományosan kétszer is lejátsszák programjukat a Mozarteumban. Az idei év fő témája Mozart és Mendelssohn művészetének párhuzama volt,  a két mester remekműveit közös programban mutatták be. Megszólalt Mendelssohn ritkán hallható, oratorikus műve, a Lobgesang, valamint a népszerű Éliás oratórium. A Mozart Hét művészeti vezetője, Marck Minkowski a bécsiek élén vezényelte az előbbit, míg az utóbbit a  Camerata Academica a fiatal spanyol karmesterrel, Pablo Heras-Casadóval adta elő. A Mozart-hét kiemelkedő eseménye volt, hogy Sir John Eliot Gardiner az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi kórus élén Mozart két legnagyobb egyházi művét szólaltatta meg egy programban: a nagy c-moll misét és a Requiemet. Az ihletett előadást hosszasan ünnepelte a közönség, különösen a fiatal szólistát, Amanda Forsythe-ot, aki minkét mű szoprán szólamát énekelte.

Schiff András szólóestje nemcsak a töretlenül népszerű művész hanem a választott hangszerek miatt is szenzációnak ígérkezett. Két híres, korabeli zongorát,  (az egyik fortepiano) hozatott  a Mozarteum nagytermébe. A fortepianót, Mozart élete utolsó tíz évében használt hangszerét Anton Walter készítette. Az utolsó szonáták és szólódarabok megszólaltatása ezen a hangszeren egy időutazásnak is beillett; a hallgató egy korabeli szalonban vagy kis kamarateremben érezhette magát. A műsor második részében a híres Conrad Graf által készített zongora szólalt meg, melyen Schiff Mendelssohn virtuóz zongoradarabjait adta elő. A hangszer lényegében még nem tartalmaz fém elemeket, hangzása eltér a modern zongorától. Ebben a korban ez a hang még erősnek számított, hangzása már nem hasonlított a klasszikus kor billentyűs hangszereihez. Beethoven utolsó éveiben birtokolt egy ilyen hangszert, de a romantikus korszak nagy virtuózai vitték sikerre a hangszer rendkívüli lehetőségeit. Mendelssohn variációs művei a legnehezebbek közé tartoznak, és Schiff András előadásában megtapasztalhattuk a 19. századi zongorajáték egészen különleges technikáját.

Mindkét hangszer hangzása a mai koncertlátogató fülének kissé szokatlannak tűnhetett. Schiff sem úgy gondolja, hogy tilos későbbi korok zongoráján játszani. Így Mozart K. 466-os d-moll és Mendelssohn rikábban játszott második, d-moll zongoraversenyét már Bösendorfer zongorán szólaltatta meg. A Capella Andrea Barca műsora is követett egyfajta szimfónikus időutazást, ugyanis érett Mozart-művekhez (K. 338 C-dúr szimfónia) csatlakoztatta Mendelssohn 14 éves korában írt C-dúr vonós szimfóniáját. A mű csodálatos, mozarti hangulatot árasztott, benne egy érdekes „vonósnégyessel”: a második tételben négy hegedű adott elő éteri hangon egy igazi mendelssohni dalt.

A tíznapos fesztivál 20. századi vagy kortárs műveket is szembesít Mozart művészetével. Ebben az évben Henri Dutilleux születésének 100. évfordulóját ünnepli a zenei világ. A Salzburgi Mozarteum zenekarának előadásában elhangzott művét Bartók Béla: Zene húros- ütőhangszerekre és cselesztára című műve ihlette. A 2013-ban (97 éves korában) elhunyt zeneszerző művészetét Bartókón kívül Debussy, Ravel és Stravinsky hatása jellemzi. Relatíve kis számú művét egykor olyan kiváló előadók mutatták be, mint Charles Munch, Széll György, Msztyiszlav Rosztropovics és Anne-Sophie Mutter.

Dr. Székely György / Salzburg

Bővebb információ a Mozartwoche történetéről és eseményeiről: www.mozarteum.at

Kiemelkedő sikerű koncertjeivel, különleges hangszer- és műsorválasztásaival Schiff András zongoraművész volt az idei Mozartwoche egyik főszereplője. Forrás: Gramofon-archív