GRAMOFON DÍJAK

 

A Gramofon-díj az első, Magyarországon alapított, kifejezetten szakmai – tehát nem állami vagy kereskedelmi-üzleti jellegű – elismerés. A Gramofon szerkesztősége és kiadója a díjjal a klasszikus zene, a jazz és a népzene legkiválóbb hanglemez-produkcióit kívánja elismerni. Az alapítók szándéka szerint a döntésben kereskedelmi (lemezeladási) szempontok sohasem játszanak szerepet – kizárólag a művészi minőség és a felvételtechnikai megvalósítás színvonala dönt.

2017-ben, 17. Gramofon-díjkiosztón az alábbi eredmények születtek:

Az év magyar klasszikus zenei hanglemeze (megosztva):

Boldoczki Gábor, Sinfonietta Cracovia és Jurek DybalOriental Trumpet Concertos. Sony Classical, 88985361092
Budapesti Fesztiválzenekar, A Cseh Filharmónia Énekkara, Fischer Iván – Csajkovszkij: VI. szimfónia, Borogyin: Polovec-táncok. Channel Classics – Karsay és Társa, CCS SA 37016
Budapesti Fesztiválzenekar, Gerhild Romberger, Bajor Rádiókórus, Fischer Iván – Mahler: III. szimfónia. Channel Classics – Karsay és Társa, CCS SA 38817
Kelemen Barnabás, Kocsis Zoltán – Hommage à Fritz Kreisler. BMC Records – MG Records, BMC CD 250
Rohmann Imre, Rohmann Ditta – Bartók, Debussy, Defalla és Ravel művei. Hungaroton, HCD 32793
Várdai István – J. S. Bach: Csellószvitek. Brilliant Classics – Karsay és Társa, 95392

Az év külföldi klasszikus zenei hanglemeze (megosztva):

Aleksander Dębicz és Marcin ZdunikBach Stories Warner Classics – Magneoton, 01902 958401;
Grigorij Szokolov, Trevor Pinnock, Yan Pascal Tortelier, Mahler Kamarazenekar, BBC Filharmonikus Zenekar – Mozart A-dúr zongoraverseny, Rachmanyinov III. zongoraverseny. Deutsche Grammophon – Universal, 4797015)
Julia Lezsnyeva, Mihail Antonyenko, Concerto Köln – Graun-operaáriák. Decca – Universal, 4831518),
Sol Gabetta, Berlini Filharmonikusok, Sir Simon Rattle, Krzysztof UrbańskiSol Gabetta Live. Sony Classical, 88985350792

Az év magyar jazzlemeze (megosztva)

Bacsó Kristóf Triad feat. Lionel Loueke Pannon Blue. BMC Records – MG Records, BMC CD 232
Lukács Miklós Larry Grenadier, Eric Harland, Cimbalom Unlimited. BMC Records – MG Records, BMC CD 244)
Tóth Viktor Tercett feat. Gareth WilliamsBut Inside. Fonó, FA 396-2

Az év külföldi jazzlemeze (megosztva):

Joshua Redman & Brad MehldauNearness. Nonesuch – Magneoton, 555845
Vijay Iyer Sextet Far From Over. ECM Records – Hangvető, 2581 5767386

Az év DVD-produkciója:

Bellini I Capuleti e i Montecchi című operájáról (Accentus Music – Mevex, ACC20353), illetve Berg Wozzeckjéről (Accentus Music – Mevex, ACC20363) készült felvételei Fabio Luisi vezényletével.

 

Korábbi díjazottak

 • 2016-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Baráti Kristóf és Várjon Dénes, míg a Magyar Jazz Díjat Borbély Műhely és a  Bágyi Balázs Quartet kapták.
 • 2015-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat  Balázs János zongoraművész, míg a Magyar Jazz Díjat Gayer Mátyás, Oláh Krisztián és Tálas Áron jazz-zongoraművészek, a 2015. évi Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyének döntősei kapták.
 • 2014-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, míg a Magyar Jazz Díjat Babos Gyula gitárművész-zeneszerző kapta.
 • 2013-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Spányi Miklós és a Concerto Armonico; a Magyar Jazz Díjat Binder Károly zongoraművész, zeneszerző vehette át.
 • 2012-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Fassang László orgonaművész; a Magyar Jazz Díjat – posztumusz – Regős István zongora- és szaxofonművész, zeneszerző vehette át.
 • 2011-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Lendvay Kamilló zeneszerző, a Magyar Jazz Díjat Vukán György zongoraművész-zeneszerző kapta.
 • 2010-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Komlós Péter, míg a Magyar Jazz Díjat László Attila kapta.
 • 2009-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Vashegyi György, a Magyar Jazz Díjat Kőszegi Imre vehette át.
 • 2008-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Szilasi Alex, a Magyar Jazz Díjat Szabados György kapta.
 • 2007-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat az Egri-Pertis Duo, a Magyar Jazz Díjat pedig Németh Ferenc vehette át.
 • 2006-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat az UMZE Kamaraegyüttes, a Magyar Jazz Díjat – posztumusz – Pege Aladár kapta.
 • 2005-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Seres Dóra, a Magyar Jazz Díjat Dresch Mihály kapta.
 • 2004-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Jandó Jenő, a Magyar Jazz Díjat Szakcsi Lakatos Béla vehette át.
 • 2003-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Kelemen Barnabás, a Magyar Jazz Díjat Dés László vehette át.
 • 2002-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat az Erdődy Kamarazenekar, a Magyar Jazz Díjat Juhász Gábor vehette át.
 • 2001-ben, a Gramofon díj alapításának évében a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Eötvös Péter, a Magyar Jazz Díjat Oláh Kálmán kapta.

Retkes Attila főszerkesztő átadja a díjat Medveczky Ádám karmesternek
Retkes Attila főszerkesztő átadja a díjat Medveczky Ádám karmesternek

Hogyan zajlik a szavazás?

2016-tól új struktúrában történik a szavazás. A nominált hanglemezek listája – a szerkesztőségünkbe beérkező, illetve a folyóiratunkban elemzett több száz zenei produkció értékelését alapul véve – a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat szakkritikusainak véleménye alapján áll össze.

A nominált lemezek közül öttagú nemzetközi zsűri választja ki a legjobbakat. 2016-ban a zsűriben Remy Franck, a luxemburgi Pizzicato magazin főszerkesztője; Michelle Debra, a belga Crescendo folyóirat igazgatója; Martin Hoffmeister, a német MDR Rádió zenei igazgatója, valamint a Gramofon főszerkesztő-helyettese (Bércesi Barbara) és főszerkesztője (Retkes Attila) kapott helyet.

A díj hivatalos szakmai partnere, széleskörű nemzetközi kapcsolatainak segítője az International Classical Music Awards (ICMA). E szervezet és az öttagú zsűri szavatolja a Gramofon-díjak nemzetközi jelentőségét és reputációját. Úgy véljük, e szavazási szisztéma biztosítja az objektivitást, a klasszikus zene, jazz, valamint a nép- és világzene kimagasló teljesítményeinek sokoldalú értékelését, bemutatását és megadja a díj létjogosultságát.

A díjkiosztó gálaest

A 2001. és 2002. évi díjkiosztónak az IBS Színpad; a 2003., 2004. és 2005. évi rendezvénynek a Szolnoki Szigligeti Színház adott otthont.  A 2006. évi rendezvényt a Müpa Fesztivál Színházában, míg a 2007. évi díjkiosztót a KOGArt Házban, a 2008. évi díjkiosztót az MTA Roosevelt téri Dísztermében rendeztük, a 2009. évi díjkiosztó helyszíne pedig a Take 5 Jazz Club volt. A 2010. és 2011. évi díjkiosztót a Budapest Jazz Clubban rendeztük meg. A 2012. évi, koncerttel egybekötött díjkiosztó gálaestet ugyancsak a Budapest Jazz Clubban, de már az új, Hollán Ernő utcai épületben tartottuk meg. 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben díjkiosztó gálaestre és hangversenyére a belvárosi Duna Palota patinás falai között került sor. 2016. december 16-án szintén a Duna Palotában, az esti ünnepi hangverseny előtt jelentették be hivatalosan a Gramofon-díjasokat.