Ötödször rendezik meg az Érdi Jazz Fesztivált

5. alkalommal kerül megrendezésre Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásának köszönhetően az Érdi Jazz Fesztivál, az Érdi Napok programsorozat részeként. A 6 napos fesztivál szeptember 10-én kezdődik. Lesznek fiatal és tehetséges zenészek, jól ismert zenekarok, szombaton ismét egy új jazz-stílust mutatnak be. Pénteken és vasárnap pedig visszatérnek – egész más felállásban – azok a jazz-zenészek, akik az elmúlt évben a legnagyobb közönséget vonzották. Ráadásul vasárnap a magyar jazz nagy generációjának zenészei fognak játszani.

Szeptember 10-én, kedden kezdődik a jazzfesztivál, és ahogy most már 3. éve megszokhatták az érdi jazz-kedvelők, ismét a Jazz és irodalom előadással. Grecsó Krisztián sikeres és elismert író kisvárosi környezetben, Szegváron nőtt fel, majd Szegeden szerzett diplomát. Szerkesztette a Bárka folyóiratot, dolgozott a Nők Lapjánál, 2009 óta az Élet és Irodalom munkatársa. Balogh Kálmánt pedig a jazzrajongóknak nem kell bemutatni. Kivételes cimbalomjátékával táncra perdít mindenkit. Érden nem csak jazzt, de népzenét is fog játszani. Az előadás a Művelődési Központban 19 órakor kezdődik.

Szerdán ugyanott Tóth Viktor A könnyen érthető jazz című előadását tekinthetik meg. Tóth Viktor szaxofonos arra vállalkozik, hogy a közönséget beavassa a jazz történetébe, stílusjegyeibe, hogy könnyebben megérthessük a jazz-zenét. Mindezt nem csak zenéléssel, hanem audiovizuális eszközök segítségével, tehát vetítéssel és zenék lejátszásával teszi.

Szeptember 12-én, csütörtökön egy kiváló szaxofonos érkezik a zenei könyvtárba, Elek István fiatal feltörekvő zenészekkel fog koncertezni: a jazzbőgős Arday Dániellel és a dobos Márkosi Andrással.

Péntektől az Érdi Jazz Fesztivál egy gyönyörű, fás, ligetes, virágos kertbe költözik, a Magyar Földrajzi Múzeum felújított kocsiszíne ad otthont ezután a fesztivál zenekarainak. Nagy eső vagy hideg esetén sem marad el a jazzfesztivál, hiszen a Művelődési Központ helyet ad neki ilyenkor is.

Szeptember 13-án pénteken, Borbély Mihály és Dresch Mihály érkezik a zenekarával, a népzene és a jazz fúzióját hallhatjuk tőlük. Vendégük lesz ezen az estén Tálas Áron, fiatal, rendkívül tehetséges zongorista. A zenekarban Horváth Balázs fog bőgőzni, és G. Szabó Hunor dobolni. A koncert 20 órakor kezdődik.

Szombaton két koncertet is hallgathat a nagyérdemű. Először tehetséges egyetemisták mutatják be zenekarukat. Egyikük, Rozbora Ádám trombitás, aki az érdi zeneiskolában kezdte a zenélést. A gyönyörű hangú Nagy-Babos Rebeka pedig már több koncerten bemutatta tehetségét. Társaik lesznek gitáron Cseh Péter, bőgőn Miskolczi Márk, dobon Mohai Szabolcs.

Utánuk Barabás Lőrinc Quartet veszi birtokba a színpadot, akik egy egész más, új jazz-stílussal ismertetik meg a közönséget, ahol az elektronika nyer teret, nyitottak mindenféle zenei irányzat felé. A zenekar különlegességét még fokozza, hogy egy fantasztikus jazz-gitáros fog hozzájuk csatlakozni, akivel még soha nem játszottak együtt. Birta Miklós, aki igazi all-around balkezes gitáros, mindenféle produkcióban fellépett már, de a Budapest Jazz Orchestra oszlopos tagja, és nem mellesleg Érden lakik. A zenekar további tagjai: Cséry Zoltán – billentyű, Herr Attila – basszusgitár és Mihalik Ábel – dob.

Szeptember 15-én, vasárnap ismét két zenekart hallgathat meg a közönség. Az első, Az év fiatal jazz-zenésze győztesei, akik 18.30-kor kezdenek. A versenyt a Magyar Jazz Szövetség rendezi meg, és két győztest hirdetnek, az egyik a szakmai zsűri választottja, aki idén Hász Eszter énekesnő lett, a másik pedig a közönségdíjas, aki a trombitás Sebestyén Patrik. A Jazz Szövetség segíti a győzteseket egy éven át, így a vezetők kísérik ezen az estén is a győzteseket, akik Pintér Zoltán – zongora, Elek István – szaxofon, Orbán György – bőgő, valamint Bágyi Balázs – dob, aki a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Végül a magyar jazz nagy alakjai, legendái lépnek színpadra, egy igazi szupercsapat, akiknek a nevei egytől egyig jól ismertek, nemcsak a jazzt kedvelők közt. Érden állnak először össze ebben a formációban, köztük három Liszt-díjas zenésszel: Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Kőszegi Imre. Mellettük a Németországban élő világhírű szaxofonos, Tony Lakatos és a kiváló bőgős Orbán György fognak muzsikálni. Ők azok, akik a magyar jazzt megismertették, híressé tették nemzetközi színtéren is. A kapocs köztük, hogy játszottak egyenként a többiekkel, de együtt soha. Szakcsi, Kőszegi Imre, Orbán György a Rákfogóban dolgoznak együtt, László Attila és Tony Lakatos a Thingsben zenéltek, Szakcsi és Tony Lakatos több formációban is szoktak együtt játszani. Ők teszik fel a koronát a hatnapos rendezvénysorozatra az 5. Érdi Jazz Fesztivál záró koncertjeként.

További információ: https://erdijazzfesztival.hu
https://www.facebook.com/ErdiJazzFesztival/