A Maisky család és a Nemzeti Filharmonikusok

A világhírű csellóművész, Mischa Maisky első ízben lép fel együtt Magyarországon két gyermekével, Sascha Maisky hegedűművésszel és Lily Maisky zongoraművésszel. A Nemzeti Filharmonikusok január 16-án, a Müpában Beethoven C-dúr hármasversenyével kezdik az idei évet. Ezt követi Mahler I. „A titán” szimfóniája. A hangverseny dirigense Hamar Zsolt. 

Mischa Maisky és családja videó üzenetben köszöntötték a magyar rajongókat. „Hatalmas öröm, hogy újra Budapestre jöhetek – mondja Mischa Maisky. – Ez volt az első hely, amelyet a Szovjetunión kívül fél évszázada, 1968-ban meglátogattam. Nagyon örülök, hogy újra együtt játszhatom ezzel a csodálatos zenekarral egy fantasztikus hangversenyteremben. Ezúttal mindkét idősebb gyermekemmel együtt lépek majd fel.” Lily Maisky így folytatja a köszöntőt: „Családi triónk most debütál Magyarországon. Mindannyian igen izgatottak vagyunk, és nagyon várjuk a koncertet.” Végül Sascha Maisky szólal meg: „Nekem személy szerint ez lesz az első látogatásom Budapesten. Nagyon várom, hogy felfedezhessem ezt a varázslatos várost. Annyi csodás dolgot hallottam róla, és izgatottan készülök a zenekarral közös munkára. Jó lesz megismerkedni a budapesti közönséggel is.” A kedves üzenetet édesapjuk jókívánsága zárja: „Hamarosan látjuk egymást, és már nagyon várjuk a találkozást!”

 

Sascha, Lily és Mischa Maisky 

 

A hangversenyen elsőként felhangzó mű, Beethoven C-dúr hármasversenye 1803–4-ben keletkezett, ősbemutatója 1808-ban volt. Két szélső tétele rövid lassút fog közre. Hangvétele oldott, olykor mámorosan áradó. A darab sokat örökölt a 18. századi versenyművek társasági hangjából, de megszólal benne Közép-Európa keleti felének melódiavilága: a lengyel és magyar táncoké is, utóbbiaké mindkét gyors tételben.

A koncert második részében Gustav Mahler I (D-dúr, A Titán) szimfóniája hangzik fel, amelynek ősbemutatója a Magyar Királyi Operaházban volt, a zeneszerző ugyanis 1888 őszétől 1891 tavaszáig igazgatta az intézményt. Az I. szimfóniát 1889. november 20-án ismerhette meg a közönség, s hangverseny után Mahler bensőséges hangú köszönőlevelet írt a Filharmóniai Társaság tagjainak, amelyben elismerését fejezte ki a kiváló előadásért.